TeAdorDoamne

joi, martie 13, 2008

E mereu voia lui Dumnezeu sa fim vindecati? V

Unii spun ca bine-bine, nu Dumnezeu trimite boala, nu e voia lui sa o experimentam, INSA EL O INGADUIE, ca sa invatam lectii de caracter.
Daca vrem neaparat, omeneste vorbind, putem sa vedem lucrurile si asa, dar asta nu inseamna ca boala ar putea fi numita Voia lui permisiva, ptr ca Dumnezeu este absolut, si voia lui este la fel de absoluta. Ori alba, ori neagra.

Dumnezeu nu consimte tacit boala, la fel cum putem spune ca Dumnezeu nu consimte tacit pacatul (ptr ca sunt interdependente in existenta lor). El face tot posibilul sa il stopeze, ne pune tot felul de piedici, semnale de atentionare, insa in cele din urma suntem noi cei care permitem si decidem soarta noastra, atat spirituala cat si fizica.

La punctul asta multi ar indrepta degetul spre diversele situatii din Vechiul Testament, cand Dumnezeu a trimis (adica a autorizat) lepra peste Miriam, sau moartea printr-o anumita boala peste intaii nascuti ai familiilor egiptene, etc.
Trebuie intai precizat ca vorbim de perioada Vechiului Legamant al Legii, cand omul se raporta la Dumnezeu pe baza de merite, invers fata de cum o facem noi, prin har.

In niciunul din cazurile astea boala nu era o "binecuvantare", ci era un blestem, o pedeapsa: despre Miriam nu s-a mai spus nimic altceva decat ca a murit curand dupa aia. Nu a mai fost reabilitare dupa.
Boala nu i-a ajutat cu nimic, ci le-a facut rau. Mai bine zis, si-au facut singuri rau.

Deuternom 28 afirma clar ca boala e un blestem, nu o binecuvantare.
Da, era o vreme cand Dumnezeu s-ar putea spune ca trimitea uneori boli peste oameni, (chiar asa e si terminologia biblica, dar ... o sa vedem mai incolo exact nuantele de traducere, de la caz la caz) ptr ca asa a ales El: a rezervat aceasta fereastra de timp in care oamenii isi experimentau consecintele pe propria piele, insa NU ptr ca ar fi inventat El boala, si ar fi dorit-o, ci ptr ca, fiind scos din schema, prin neascultare, absenta Lui a insemnat prezenta dusmanului cu toate nenoricirile lui, si sub Vechiul Legamant omul nu avea nici o autoritate asupra dusmanului, era la dispozitia lui!!
Despre "cauzalitatea cazul Iov" voi vorbi in interiorul altei teme ;)

Galateni 3:13,14 spune ca "Hristos ne-a rascumparat din blestemul legii, facandu-se blestem pentru noi (caci este scris: Blestemat este oricine care atarna pe lemn) pentru ca binecuvantarea data lui Avraam sa vina peste neamuri, in Hristos Isus, pentru ca noi sa primim, prin credinta, promisiunea Duhului"
Si dupa cum am mai spus, daca unii oameni refuza sa asculte si sa invete din Cuvant, care ne explica ce s-a ales de blestem, si cum putem beneficia de binecuvantare in toate formele ei (nu prin merite, ci simplu, crezand), atunci bineinteles ca prin incapatanarea sau nestirea lor il exclud pe Dumnezeu (uneori complet, alteori doar cu privire la aspectele fizice ale binecuvantarii), iar asta ii expune saraciei si bolilor, care... pot cu chiu cu vai deveni profesori, INSA... NU ASTA E SISTEMUL PROIECTAT SI VOIT DE DUMNEZEU!

Deci e gresit sa spunem ca Dumnezeu i-a paralizat pe unii, ca sa ii invete o lectie de caracter.
Cat de crud am clasifica un parinte care rupe un picior copilului ptr ca nu e prea ordonat, ba chiar serviciile sociale l-ar lua la rost, insa ... pe Dumnezeu nu ne sfiim sa-l ponegrim cu astfel de trasaturi, de ca si cum El insusi nu ne-ar fi spus:
Mat 7:11 Deci, dacă voi, cari sînteţi răi, ştiţi să daţi daruri bune copiilor voştri, cu cît mai mult Tatăl vostru, care este în ceruri, va da lucruri bune celor ce I le cer!

Si tocmai de asta, la vremea hotarata, toate efectele neascultarii, deci si bolile umanitatii au fost puse 1 data ptr totdeauna peste Mielul Bland...

Sa ajungem sa credem ca anumite boli de care nu suntem vindecati sunt rodul unui plan neinteles prea bine al lui Dumnezeu, este farsa cea mai vicleana pe care dusmanul o masluieste in viata credinciosului, cu scopul specific de a nu mai cauta vindecarea, de a crea sentimente de condamnare legalista, confuzie (ptr ca totusi inca mai apelam la pastile de cele mai multe ori), si cel mai grav de a da vina pe Dumnezeu pentru raul respectiv, si de a iesi din cursa cat mai rapid posibil, ca doar ... "ne-a sosit ceasul", cand Dumnezeu ne expune atat de clar proiectul lui ptr noi, de viata lunga:
Psa 91:14-16 Fiindcă Mă iubeşte-zice Domnul-deaceea îl voi izbăvi; îl voi ocroti, căci cunoaşte Numele Meu.
Cînd Mă va chema, îi voi răspunde; voi fi cu el în strîmtorare, îl voi izbăvi şi-l voi proslăvi.
Îl voi sătura cu viaţă lungă, şi-i voi arăta mîntuirea Mea”.

Boala este consecinta mai multor factori:
In primul rand pacatul individual poate fi elementul care da loc dusmanului sa dezlantuie o neputinta (Ioan 5:14): Sentimente si stari ale sufletului negative nu fac nimic altceva decat sa deschida larg usa dusmanului, invitandu-l sa-si faca de cap.
In momentul in care am crezut si am primit darul de la cruce, duhul fiecaruia dintre noi a fost regenerat instantaneu, si sigilat (ptr totdeauna, daca alegem sa ramanem asa), insa ... oricat de crestini si rascumparati in duh am fi, daca nu ne daruim continuu restul fiintei noastre lui Dumnezeu, si supunem orice gand rob lui Hristos, atunci ... cu siguranta dusmanul va incerca sa castige cat mai mult din restul fiintei unde mai poate avea inca acces, prin nestiinta noastra.
Rom 6:16 Nu stiti ca atunci când va dati pe voi însiva ca sclavi ca sa ascultati de cineva, sunteti sclavii celui de care ascultati: fie ai pacatului, care duce la moarte, fie ai ascultarii, care duce la dreptate?

In alte cazuri pur si simplu e vorba de influente demonice generationale, care tin de vointa intentionala a cuiva la un moment dat, si apoi de cea permisiva (constienta sau inconstienta) a urmasilor sai, transmisibile deci chiar din stra-stra..., care actioneaza asupra mult prea multor nou-nascuti... :(
Stiu ca deschid o rana foarte delicata, insa ma limitez la a spune doar atat: de ne-am da seama de cata putere si influenta si responsabilitate suntem dotati, FIECARE DINTRE NOI, CA ADULTI, atat ptr noi insine, cat si ptr viata micutilor care ne sunt dati ptr o vreme...!!

Sau alteori poate fi consecinta doar a faptului ca traim intr-o lume imperfecta, afectata in mod direct de coruptibilitatea spirituala adamo-evica ;) , de unde diverse disfunctii cromozomiale, deci nu neaparat a unei vine personale, sau a (stra)parintilor, ca si in cazul din Ioan 9:2.
Un raspuns complet in fiecare caz doar Dumnezeu il poate da.

Insa ... ptr toate aste cazuri, chiar daca uneori nu stim cauza, solutia exista, destul sa intindem mana spre ea!

De ce spun ca suntem noi cei care decidem destinul nostru spiritual si fizic, si ca solutia sta in mainile noastre?
Hai, poate pana in prezent nu am stiut, insa ... intrebarea se pune: ce facem de acum incolo?

Proverbe 3:6-8 si 4:20-22 arata ca viata dupa principii sanatoase e sanatate si bunastare ptr organism: "Nu te socoti singur intelept: teme-te de Domnul, si abate-te de la rau. Aceasta va aduce sanatate trupului tau, si putere oaselor tale.
Cinsteste pe Domnul cu ceea ce ai, si cu cele dintai roade din venitul tau: caci atunci granarele iti vor fi pline de belsug..."

"Fiul meu, ia aminte la cuvintele mele, pleaca-ti urechea la spusele mele.
Să nu se depărteze cuvintele acestea de ochii tăi, păstrează-le în fundul inimii tale!
Căci ele sînt viaţă pentru cei ce le găsesc, şi sănătate pentru tot trupul lor."