TeAdorDoamne

joi, martie 13, 2008

E mereu voia Lui Dumnezeu sa fim vindecati? IV

Imi mai ramasese sa scriu despre infirmitatea lui Timotei si a lui Trofim.

Timotei suferea de frecvente imbolnaviri, mai precis de stomac.
Pavel ii recomanda in 1 Timotei 5:23: "Sa nu mai bei numai apa, ci sa iei si cate putin vin, din pricina stomacului tau si a deselor tale imbolnaviri".
Pavel nu il consoleaza pe Timotei spunandu-i ca e voia lui Dumnezeu ca el sa sufere, sau ca trebuie sa suporte acea boala pentru ca asa i se va ascuti credinta.
Din contra, Pavel ii spune "bea un pic de vin, si nu numai apa". Pavel ii da un sfat concret despre CUM sa lupte impotriva bolii, si sa o elimine din viata lui.
(ptr ca uneori vindecarea anumitor afectiuni consta pur si simplu in adoptarea unui stil de viata si alimentatie mai sanatos, o sa fac alta postare despre chestiunea asta)

Unii ar putea spune: "Vezi? Si Pavel zice ca vinul face bine, e un medicament"
Dar ... asta e departe de ceea ce vrea Pavel sa ne transmita.

Haideti sa analizam un pic contextul.
E vorba de niste conditii de viata cu cca. 2000 de ani in urma. Apa potabila era un lux pe care azi noi cu greu il intelegem. Din pacate inca se mai pot regasi conditiile astea in tarile subdezvoltate.
Cei care calatoresc sau locuiesc in astfel de parti ale lumii, au parte destul de des de imbonaviri de stomac (pe langa alte afectiuni).
Sfatul lui Pavel ar fi echivalentul de azi la "bea si altceva, sucuri, sau apa ambalata, si nu numai apa locala."
Ei nu aveau ca si noi azi nectare la cutie sau alte alternative; aveau vin, care trecand prin fermentatie, era mai pur biologic vorbind decat apa.

Deci daca vrem sa fim coerenti cu restul Scripturii, putem trage concluzia ca nu e vorba de nici un fel de boala cronica pe care Timotei ar fi avut-o, si pe care ar fi trebuit sa o indure stoic, ci doar o situatie pasagera, care putea fi remediata foarte simplu.


Inca un pasaj discutabil este cel in care Paul spune ca "Erast a ramas in Corint iar pe Trofim l-am lasat bolnav in Milet" 2 Timotei 4:20.
Iar mentalitatea pe care o combat ar spune: "Vezi? Pana si Trofim, unul din tovarasii lui Pavel nu a fost vindecat, deci probabil ca nu e mereu voia Lui Dumnezeu sa fim vindecati".

Vreau sa clarific mai intai un lucru: conceptul ptr care ma lupt eu aici nu e ca absolut toti primim vindecarea efectiva, manifestata fizic. INSA lipsa manifestarii asteia in toti nu inseamna ca asta si e voia lui Dumnezeu!
Mare parte din oamenii de pe planeta nu sunt mantuiti, dar asta nu inseamna ca Dumnezeu nu vrea mantuirea tuturor, din contra, este scris ca "El este ispasirea pentru pacatele noastre; si nu numai ptr pacatele noastre, ci si pentru ale lumii intregi." (1 Ioan 2:2)
Dar beneficiaza toti de ispasirea Lui? Nu, ci doar cei care cred.

Nimeni nu poate primi vindecarea doar pe baza credintei altuia (cu exceptia unor cazuri de inconstienta). Nu e ceva magic, pui mainile si abracadabra iaca vindecarea!
Trofim nu ar fi primit vindecarea doar stand in preajma lui Pavel. Oamenii trebuie sa creada ptr ei insisi.
La fel si Trofim. Biblia nu ne spune de ce a fost lasat la Milet bolnav.
Dar e consistent cu Insasi Cuvantul lui Dumnezeu sa interpretam ca el credea in vindecarea trupului, dar a fost nevoie de un scurt interval de timp pana sa i se manifeste fizic vindecarea pe care a crezut ca a primit-o in duhul lui, iar Pavel nu voia sa mai astepte!
Daca citim mai departe in Fapte, e evident ca Trofim i s-a realaturat lui Pavel in calatorie, ptr ca era in Ierusalim cand Pavel a fost aruncat in puscarie.
Asadar Trofim nu a ramas bolnav, nu a ramas la Milet, deci foarte probabil ca a fost vindecat prin credinta.
Putinele detalii sunt insuficiente asadar, ptr a formula o doctrina care sa fie contradictorie cu restul Scripturii.