TeAdorDoamne

luni, ianuarie 14, 2008

Ce este BINECUVANTAREA?


Trebuie sa recunosc ca ideea de "binecuvantare" pe care am asimilat-o in trecut era destul de vaga.
Abia in ultimii ani am inceput sa inteleg cu adevarat ce inseamna.

Si am vazut ca binecuvantarea lui Dumnezeu era legata automat de Viata in El.

- mai intai: ce inseamna Viata in El?
Eu cred din ce in ce mai mult ca e starea de plinatate, de existenta dupa proiectul initial, o conectare la Sursa Vietii, relatia intima cu Creatorul nostru, care va aduce implinire in:
1.DUH (esenta noastra, suflarea de viata), in
2.SUFLET (adica in instrumentele duhului: Ganditor =ratiune, in Simtitor =emotii, in Alegator = vointa) si in
3.TRUP.

Noi am fost crescuti ca Viata vesnica e doar o implinire, plinatate spirituala, si nu are (sau are prea putin) a face cu aspectele fizice.
Numai ca ... am inceput sa vad ca nu e chiar asa.
-chiar daca unele (nu zic toate) din invataturile pe care le-am primit de mica mi-au fost predate cu cele mai bune intentii, multe erau gresite, asta e adevarul.

Bineinteles ca Viata vesnica e o stare care o sa se desfasoare fara sfarsit, iar viata asta pe pamant, in comparatie cu vesnicia, e un fir de praf, e zero. Bineteles ca "grosul" va fi cand Il vom vedea fata catre fata. Si atunci o sa ne bucuram la maxim de efectele crucii, in bucurie completa, in sanatate perfecta, pe strazi de aur.
Mantuirea noastra este completa ACUM in duhul nostru, insa va fi completa si in suflet si in trup DEPLIN DOAR la incheierea Erei in care lumea poate inca sa aleaga.
DAR asta nu inseamna ca viata de acum nu are nici o valoare in ochii Lui Dumnezeu, si ca El vrea sa ne taraim cum putem, sa supravietuim cu gandurile, emotiile si trupurile noastre, pana ajungem dincolo.


Isus a venit sa aduca Viata, adica sa reverseze efectele pacatului: blestemul.
Blestemele au fost efectul mortii in:
1. duh in primul rand, care s-a revarsat apoi AUTOMAT si in
2. suflet (minti pervertite, afectiuni deraiate, deci alegeri proaste), si blestem care apoi s-a manifestat si
3. fizic: boli, saracie, violenta, moarte prematura, etc...

Isus a venit sa REaduca binecuvantarile proiectate, promise intial, de care evreii au beneficiat intr-o masura infima, si asta din cauza ca in Deuteronom scrie ca DOAR cine implineste TOATA LEGEA (ceea ce a fost imposibil, nimeni nu a putut-o Implini perfect, decat Isus), doar acela va fi binecuvantat cu binecuvantarile din cap 28.

-daca e sa analizam exact insemnatatea cuvantului Binecuvantare, inseamna Favoare divina pronuntata.
Iar binecuvantarile au 3 directii pentru vietile noastre, ptr ca noi suntem fiinte triunice:

sa le luam de la inceput:
1.Binecuvantari spirituale: as scrie o gramada despre asta, dar nu reusesc: pun doar cateva versete:
Evrei 9:12 (rascumparare vesnica),
Evrei 6:4-6, apoi 14 (Dumnezeu ne-a facut desavarsiti in duhul nostru),
Evrei 12:23 (binecuvantati cu un duh desavarsit, adica perfect, nepatat)
Evrei 1:8 (sa intelegem puterea pe care o avem in duh, aceeasi care l-a inviat pe Isus din morti, o avem DEJA!!, mai ramane sa stim cum sa o facem sa iasa sa inunde si sufletul, si trupul => din cauza asta a ne ruga "Doamne, da-mi mai multa putere" inseamna necredinta, ptr ca nu credem ca El deja ne-a dat tot ce aveam nevoie, mai degraba tre sa ne rugam, "Doamne, multumesc ptr puterea Ta", si sa nu mai venim la Dumnezeu cu muntii nostri, sa ne plangem, ci sa ne ducem la muntii nostri, sa le spunem sa se arunce in mare, sa ne folosim de puterea pe care Dumnezeu a indesat-o in duhul nostru; de asta trebuie sa spunem "Pot totul in Hristos -nu in mine insami-, care ma intareste")
-concluzie: in duh avem tot ce vom putea avea vreodatata: si ce e acolo inauntru, e sigilat ptr vesnicie, nu mai stiu unde e versetul ala unde scrie ca purtam sigiliul Duhului. (la ce foloseste un sigiliu? de ce sigileaza femeile borcanele? sa nu intre aerul sa decompuna compozitia! La fel noi purtam sigiuliul Duhului Sfant, ca nimic sa nu corupa mantuirea duhului nostru).
INSA a lasa ca tot ce Dumnezeu a pus in duhul nostru sa traspara si in gandurile noastre, si in emotiile noastre, si in trupul nostru, si in buzunarele noastre... e un proces, din care fiecare invata atat cat reuseste de-a lungul vietii.
Iar cheia e CUNOSTINTA: spune in Osea parca: "Poporul Meu (nu paganii, ci noi, copiii Lui) piere din lipsa de cunostinta"

Binecuvantarea, favoarea divina este pronuntata si este menita sa locuiasca IN DUHUL NOSTRU! Din cuza asta "am fost binecuvantati cu orice binecuvantare spirituala". Si cu cat punem credinta mai mult in actiune, cu atat binecuvantarea duhovniceasca, spirituala se va manifesta si in celelalte componente ale vietii noastre: In suflet si in trup.

2. Binecuvantari sufletesti: in emotiile noastre: Romani 8:1 "Acum deci nu mai exista nici o condamnare... ptr cei care pasesc DUPA duhul, nu dupa carne" (descurajarea, infrangerea nu-si au locul, ptr ca Dumnezeu ne trateaza si ne vede prin prisma duhului nostru, unde locuieste Duhul Sfant, si acolo este totul pur, desavrasit, nu prin meritele noastre, ci prin credinta in sacrificiul de la cruce pe care ne-o insusim zilnic. Iar daca Dumnezeu ma iubeste neconditionat, si nu ma condamna, de ce sa mai permit dusmanului sau constintei inca neinnoita sa ma condamne?)
galateni 5:22 (multe din roade implica o manifestare emotionala, pace, rabdare, infranare...)
Psalm 16:11 (plinatate de bucurie in prezenta Lui, adica mereu..., dar suntem tristi uneori ptr ca ignoram prezenta Lui)
isaia 26:3
Romani 8:6
- ca astea sa devina reale ptr noi, trebuie sa meditam la ele

3. Binecuvantari trupesti. prima si cea mai evidenta: sanatatea: isaia 53:3-5, iar in caz ca cineva ar crede ca acolo se refrea la faptul ca Isus a purtat doar neputintele noastre spirituale, versetul a fost repetat in Matei 8:17, iar daca Isus a purtat in trupul lui si bolile mele, de ce sa le mai port si eu, prin nestiinta sau necredinta mea? Noi am fost crescuti sa credem ca vindecarile supranaturale au fost doar in vremea apostolilor, dar in marcu 16 spune care sunt semnele celor care ii vor insoti pe cei care cred. Iar daca viata terestra intr-un trup sanatos era programata doar ptr vremea intoarcerii lui Isus a 2-a oara, atunci El ar fi trebuit sa le spuna la toti care veneau la El, acum 2000 de ani "Dragii mei, o sa fiti vindecati intr-o zi, la restaurarea tuturor lucrurilor, pana atunci, indurati boala pe o incercare, ptr ca e Voia mea uneori sa fiti bolnavi!" NU si iar NU!!!

Eu abia acuma incep sa deschid ochii spre adevarurile astea, si mi se par extraordinare, si am inceput sa experimentez ceva victorii, sunt abia la inceput, nu pot sa spun ca lucrurile merg perfect in directia asta in viata mea, dar macar am plecat pe drumul asta)
1 petru 2:24 (AM FOST VINDECATI, nu vom fi)
deuteron 7:15
3 Ioan 1:2 (e Voia Lui sa ne mearga bine, sa prosperam in toate, asa cum prosperam in duhul si apoi in sufletul nostru)
Geneza 12:2 e voia Lui sa prosperam si financiar, iar scopul trebuie sa fie sa prosperam ca sa fim la randul nostru o binecuvantare!! mi se pare inutil sa mai adaug ca Dumnezeu uraste lacomia si idolatria, dar o fac, in caz ca e nevoie sa tina cu picioarele pe pamant pe vreo cineva...
Luca 6:38 o masura buna, scuturata, indesata, care da pe dinafara!! Ne arata CUM, insa cum am mai scris: se poate cadea in extrema ca cineva sa dea, din dorinta de a primi inapoi, chiar de la Dumnezeu; CHEIA este MOTIVATIA INIMII! fara conditia din ...
1 Corinteni 13:3 - dragostea, toate sunt inutile.
Marcu 10:29 de 100 de ori (sa fie doar cuvinte metaforice?...) IN VIATA ACEASTA cu persecutie! ;)

- nu banii sunt problema, ci dragostea de bani (din cauza asta Isus i-a spus tanarului bogat sa vanda tot ce avea, ptr ca el isi punea increderea in bani; Marcu 10:24 clarifica bine asta, ptr ca si ucenicii ca si multi dintre noi, au facut confuzie intre bani si dragostea de bani...)
psalmul 35:27 (unele traduceri zic Domnul, care isi gaseste placerea in pacea robului sau, dar altele cuprind mai bine sensul din original: Domnul isi gaseste placerea in prosperitatea robului sau)
2 Corint 9:8, 11 Dumnezeu vrea sa avem, ca sa avem de unde sa dam ptr orice lucrare sau fapta buna, fiind imbogatiti in toate privintele. Dumnezeu nu vrea sa ne prospere ca sa ne simtim bine pe yaht si sa uitam de El, ci ca sa avem cu ce sustinem vestirea Imparatiei Lui!!

Toti trecem prin perioada in care ne zbatem financiar, cati ani a durat la noi....! Dar stiti cand au inceput sa se schimbe lucrurile la noi? Cand am inceput sa credem lucrurile astea despre care blogaresc. Apoi am inceput sa actionam in credinta, recunoscand ca avem deja toate si ca ne incredem in El ca sa ne multiplice finaciar, dand zeciuiala, si alte oferte. La scurt timp am avut oferta sa venim sa locuim in casa asta, cu tot ce trebuie in ea, si in care am putut sa stam fara sa fie nevoie sa lucrez si eu, sa pot creste pe lavinia, apoi pe giulia, si sa avem ceva surplus sa putem sustine diferite lucrari ptr Imparatia lui Dumnezeu!! Aici in Italia e "un noroc" iesit din comun! Dar noi stim de ce.... ;)

Deuteron 28:1-2... 14 mai intai, In vechiul legamant, oamenii trebuiau sa tina TOATA legea, ca sa vina peste ei binecuvantarile, dar in Noul legamant, Isus a implinit Legea ptr noi, ca apoi sa ne fie atribuita neprihanirea din lege, nu prin fapte, ci prin credinta! (Romani 8:4 galateni 3:13) Deci modul in care intram in binecuvantari e diferit, insa oricum binecuvantarile sunt aceleasi din deuteronom 28. (indiferent de tara, indiferent de timp, in cos si in hambar, (adica in portofel si in banca), in oras, si la tara, in pantec, la lucru, in gradina, totul se va reproduce in viata noastra, etc. El vrea ca noi sa fim atat de binecuvantati, incat noi sa dam cu imprumut, nu sa luam cu imprumut. Vrea sa fim CAPUL, nu coada!!!!!
Deuteronom 7:13, 14 ne va multiplica. Mai clar decat atat ca e Voia Lui sa fim pruductivi in toate...., si ca nu trebuie sa acceptam ca fiind voia lui sterilitatea, de orice fel!!...... Si repet, nu e pe baza de cat de bravi sau buni suntem, ptr ca nimeni nu s-ar ridica la inaltime, ci ptr ca El ni le-a oferit, si ni le-a pus la dispozitie ca sa beneficiem de ele prin intermediul credintei!!!
2 Corinteni 8:9-12 Isus a fost facut pacat in locul nostru, ca noi sa fim neprihaniti, la fel a purtat boala ca noi sa fim sanatosi, si a devenit sarac ca noi sa ne imbogatim (iar toate astea s-au intamplat LA CRUCE, nu in timpul vietii Lui!!! - ce bomba am lansat, asa-i?)
Suna extravagant!! Dar sunt cuvintele Bibliei, si scrie si Motivul ptr care Dumnezeu ne vrea bogati: "ca sa crestem si in aceasta BINEFACERE" (vs. 7) ptr ca
fapte 20:35 "mai binecuvantat este sa dai decat sa primesti", deci bincuvantat este SI sa primesti (ca sa ai de unde sa dai), Si sa dai, dar una e mai mare decat alta!!
Galateni 3:29 mostenitori ale promisiunii in toate formele ei: sprituale, sufletesti, si fizice!!


Eu cred ca doctrina cea mai ucigasa in crestinism azi este cea a Suveranitatii lui Dumnezeu, unde tot ce ni se intampla e Voia Lui, ne rugam, cerand (deci necrezand ca am primit deja totul) sanatate, bani (fie ei si ptr motivatiile cele mai pure), iar cand nu le primim, le luam ca fiind Voia Lui, ca sa ne invete o lectie de caracter.
-ce parinte ar rupe o mana copilului, ca sa il invete o lectie? "daca voi, care sunteti rai, stiti sa dati daruri bune copiilor vostri, cu cat mai mult nu va va da Tatal Vostru toate lucrurile impreuna cu Fiul Lui?" (parafrazat)
Voia Lui ne este facuta clara, doar ca dusmanul, stiind ca multi din Copiii Lui Dumnezeu i-a scapat deja din gheara, ca sunt deja mantuiti si au destinul vesnic stabilit, se zbate in modul cel mai diperat sa ne tina in ceata confuziei cu privire macar la viata asta... si multi au pierit inainte de vreme, secerati de boala, altii zbatandu-se in diferite lipsuri, adancindu-se in frustrarea de a nu putea fi o binecuvantare, deci a nu se simti impliniti relational, etc...
In fine, sunt multe de zis, fiecare caz e diferit, dar eu sunt sigura ca fiecare a avut mereu sansa de a alege o cale sau alta, si fiecare a facut-o pe cea care avea la baza cunostinta in acel moment, despre Voia Lui Dumnezeu ptr vietile noastre.

UN LUCRU E SIGUR!
Nimeni nu ne mai poate rapi binecuvantarile lui Dumnezeu, ne sunt deja achizitionate. Dar trebuie sa ne vedem mai intai din Sara in Sarai (Printesa, atragatoare, dorita, fertila), din Avram in Avraam (Tatal multor natiuni). Schimbarea incepe in mintea noastra.
Apoi trebuie sa intindem mana in credinta spre ele.
Singurii care ne pot lipsi de binecuvantarile Lui ...suntem noi insine!

Mai sunt inca multe de zis, dar ma opresc aici.