TeAdorDoamne

luni, octombrie 02, 2006

Cat m-au influentat prejudecatile? - II

Alta prejudecata: in anumite surse "stramosesti" citeam ca "crestinismul de noua generatie" nu e de fapt deloc crestinism, ci o mascarada, cu motivatii ascunse, manipulatoare. E doar un show, cu muzica moderna, care sa atraga multimile amagite de "ajutoare"...

Din cauza asta, desi nici ortodoxia nu o consideram "fara prihana", totusi tot ce era ne-ortodox, capatase in sistemul meu de evaluare asa... o aura de ciudatenie, de falsitate, minciuna, poate prostie in multe cazuri, imi ziceam... Si pe toti adeptii respectivi ii stampilam imediat ( de la distanta, evident) cu o eticheta pe care, in aroganta mea, nu as permis sa mi-o dezlipeasca nimeni, ca doar eu nu sunt faiera sa ma pacaleasca cineva...
In schimb, Duhul Lui, care ma condusese in familia regala odata, era fidel in lucrarea pe care a inceput-o in mine, de a ma conduce pe Caile Vietii.

Tarziu am inteles ca desi innoirea duhului meu a avut loc cand aveam 15 ani, lucru care nu mai avea nevoie de nici o ajustare, eram cat se poate de mantuita ATUNCI!!, totusi innoirea mintii mele, ptr a-mi reseta valorile (care sa imi produca si emotiile innoite la randul lor, nemaifiind cele mai importante, dar... nu lipsite de importanta), era un proces care urma si urmeaza sa dureze toata viata!
Asta eu nu intelegeam, si nimeni nu imi spunea asta!
Nici un sclav, a doua zi dupa castigarea libertatii, nu a inceput sa gandeasca asemenea unui om liber.

Mult timp versetul asta: "acum nu mai exista condamnare pentru cei care sunt în Cristos Isus", (Rom 8:1) ramanea doar la nivelul intelegerii rationale, dar inima mea se simtea inca condamnata ptr multe: lucruri pe care mi le propuneam si nu le faceam, dar si alte de genul: daca nu ai capul acoperit in adunare, Dumnezeu nu primeste lauda ta, daca ai citit o injuratura pe pereti, ti-ai pangarit mintea si Dumnezeu nu mai poate gasi intimitate cu tine, daca ai stimulul sa dansezi, esti incitata de dracu', daca nu te rogi inainte de fiecare masa, esti nerecunoascatoare, daca iti pui rimel, esti o pacatoasa, etc, etc...

Si nu imi spunea nimeni ca a noastra constiinta e produsul atat a:

1. standardelor intuitive, puse de Dumnezeu acolo, de bine si rau (si ptr a ne stimula la un destin mai inalt, ptr un impact asupra altora mai maret, si ptr o rasplatire mai generoasa, NICIDECUM ptr castigarea dragostei lui Dumnezeu, sau ptr evaluarea continuitatii mantuirii mele!), DAR ... si a

2. standardelor omenesti, decazute, rezultate ale educatiei culturale, variabila temporal, de natura subiectiva

Evrei 9:14 spune asa: "cu cît mai mult sîngele lui Hristos, care, prin Duhul cel vecinic, S'a adus pe Sine însuş jertfă fără pată lui Dumnezeu, vă va curăţi cugetul vostru de faptele moarte, ca să slujiţi Dumnezeului cel viu!"

O alta traducere, ROM-TLRC spune si mai bine: "va curata constiinta noastra".

Constiinta mea avea nevoie de lumina, de puterea de a face diferenta intre cele 2, de curatare!

Dumnezeu m-a luminat progresiv, si am inceput sa fac diferenta intre multe principii etern valabile din Sfanta Scriptura, si aplicatiile lor, care de multe ori pot varia temporal, cultural. (de ex. supunerea femeii sotului ei = principiu spiritual valabil cat o tine Pamantu', acoperirea capului= aplicatie a principiului care variaza temporal, geografic, ptr ca e un element cultural). Plus alte "intarituri" despre care am mai vorbit si o sa mai vorbesc...

Abia dupa ce am inceput sa-i dau cale libera Duhului Sfant sa faca asta in mine, am inceput sa inteleg proverbul ala: "Omul sfinteste locul".

Tot ceea ce ne inconjoara in lumea fizica sunt doar niste instrumente: de fiecare dintre noi depinde valoarea pe care acele lucruri o vor lua.

Televizorul nu este un pacat doar ptr ca majoritatea canalelor transmit doar gunoaie egocentriste si mizerii pornografice. Exista si canale crestine, care sa dea gloria lui Dumnezeu si sa aduca hrana spirituala!

Scenele nu sunt pacatoase doar ptr ca majoritatea care se urca pe ele se promoveaza pe ei insisi si non-valorile decazute pacatoase. Scenele sunt doar un instrument pe care cei care au influenta o pot folosi spre slava lui Dumnezeu, conducerea spre o inchinare si predicare a Vestei Bune in moduri cum cei 12 foarte mult si-ar fi dorit sa o poata face, sunt sigura!!!

Hartia de reviste nu e pacatoasa doar ptr ca la chiscuri exista atat de multe publicatii care nu spun nimic viu, sau care abuzeaza de capacitatea stimularii imaginative prin mijloace vizuale, sa ne corupa mintea, implicit fiinta, strecurandu-se pe portita sexuala a fiintei noastre. Hartia e doar un mijloc de care cineva se poate folosi sa transmita ceva.

Prea multa vreme Mireasa lui Hristos a stat pasiva, si a permis de-a lungul secolelor dusmanului sa se foloseasca la maxim de orice instrument ca sa fure, sa ucida si sa distruga, cand de fapt Dumnezeu a fost cel care a dat intelepciune omului sa inventeze diferite mijloace!!

Personal sunt f bucuroasa sa vad ca exista un grup destul de consistent de Fii de Rege, care au inteles ca al lor Tata a creat muntii, si aurul si diamantele PENTRU EI, nu ptr satan, si au avut curajul sa caute sa le foloseasca ptr scopuri vesnice!!

Iar motivul blogului meu este si asta: sa inalt un strigat "in pustie":

OARE CAND se vor trezi multi dintre fii lui Dumnezeu, locuitori ai Romaniei, sa se ridice, sa se scuture de prejudecati si sa spuna ca apostolul Pavel: "caut in orice chip sa castig pe cat mai multi" (parafrazat)?